Λουτρά και κουζίνες

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί σύγχρονα λουτρά, αποδυτήρια, υγρούς χώρους ή κουζίνες, οι κεραμικές επενδύσεις με πλακίδια ή ψηφιδωτά με εντυπωσιακά μοτίβα και άριστο φινιρίσμα. Οι κεραμικές επενδύσεις εφαρμόζονται συνήθως σε δωμάτια ή κτιριακά τμήματα με αυξημένα επίπεδα μόνιμης υγρασίας, χημικούς και μηχανικούς παράγοντες. Τα επενδυμένα δάπεδα και οι τοιχοποιίες κατασκευάζονται με σκοπό το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Επομένως, ο προσεκτικός σχδιασμός λεπτομερειών όπως η στεγανοποίηση και η σφράγιση των αρμών, η γεφύρωση των ακμών σε επιφάνειες διαφορετικής γεωμετρίας, η σωστή επιλογή στόκου αρμολόγησης και συγκολλητικού κονιάματος είναι σημαντικοί παράγοντες.

Βήμα 1: Προετοιμασία του υποστρώματος

Ο έλεγχος και η προετοιμασία του υποστρώματος είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή αστοχιών και τη διασφάλιση αποτελεσμάτων μεγάλης διάρκειας. Συγκεκριμένα, το υπόστρωμα πρέπει να πληροί τις παρακάτων προϋποθέσεις: να έχει επαρκή φέρουσα ικανότητα, να είναι στεγνό, επίπεδο και χωρίς σκόνη ή λίπη ή ουσίες που δυσχεραίνουν την πρόσφυση. Για λεπτομέρειες σχετικά με όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων (μέτρηση της υγρασίας του δαπέδου, έλεγχος της κατάστασης του υποστρώματος, αστάρωμα), ανατρέξτε στην ενότητα «Προετοιμασία».

Βήμα 2: Στεγανοποίηση

Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι μια πλήρως επενδεδυμένη με πλακίδια επιφάνεια τοίχου ή δαπέδου είναι αδιάβροχη. Οι αρμοί επιτρέπουν στο νερό και την υγρασία να διεισδύουν στο υπόστρωμα και μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε βάθος χρόνου. Ορισμένες επιφάνειες εκτίθονται σε άμεση επαφή με το νερό - οι τοίχοι και τα δάπεδα σε ντους, καθώς και οι επενδεδυμένες επιφάνειες γύρω από μπανιέρες και νεροχύτες. Οι περιοχές αυτές πρέπει να προστατεύονται με την εφαρμογή στεγανοποιητικών επιστρώσεων κάτω από τα πλακίδια. Πρώτα σφραγίστε (στεγανοποιήστε) καλά την επιφάνεια, και στη συνέχεια τοποθετήστε τα πλακάκια - αυτή είναι η βασική αρχή για επιφάνειες που εκτίθονται σε υγρασία. Το σύστημα της Ceresit για τη στεγανοποίηση κάτω από πλακίδια είναι αποτελεσματικό, εύκολο και γρήγορο στην εφαρμογή.

Βήμα 3: Τοποθέτηση πλακιδίων και αρμολόγηση

Η επιλογή του κατάλληλου συγκολλητικού κονιάματος εξαρτάται από τον τύπο του υποστρώματος (π.χ. σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης), και - σε μεγάλο βαθμό - από τα πλακίδια που έχουν επιλεγεί: κεραμικά, πορσελάνης, φυσική πέτρα ή υαλοψηφίδες. Η Ceresit προσφέρει την κατάλληλη κόλλα πλακιδίων και μεγάλη ποικιλία από έγχρωμους στόκους αρμολόγησης για την τελευταία λεπτομέρεια στις επενδύσεις του σύγχρονου λουτρού ή της κουζίνας.

Μάθετε περισσότερα για την τοποθέτηση πλακιδίων σε λουτρό εδώ.